środa, 29 sierpnia 2018

bakłażan na parze z aromatycznym sosem

Nie sądziłam, że bakłażan gotowany na parze może dobrze smakować. Gdy przygotowywałam to danie po raz pierwszy, liczyłam się z tym, że bakłażan będzie nadawał się tylko do wyrzucenia, co byłoby kłopotliwe, bo staram się nie wyrzucać jedzenia. Niepotrzebnie się martwiłam, bakłażan na parze smakuje świetnie (po polaniu sosem, bo przed jest raczej nijaki w smaku, co nie znaczy, że zły).





BAKŁAŻAN NA PARZE Z AROMATYCZNYM SOSEM
(na podstawie tego przepisu)


  • 1 mały bakłażan
sos:
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku, roztarty z odrobiną soli na pastę
  • szczypta ostrej papryki w proszku (lub do smaku)
  • 1 łyżka octu ryżowego (jak nie mam, to pomijam, można zastąpić również sokiem cytrynowym)
  • sezam do posypania
Bakłażana kroimy na niewielkie kawałki (3 - 4 cm). Kawałki gotujemy na parze do miękkości, zajmuje to ok. 10 -15 min. Następnie przekładamy je do miski i czekamy, aż nieco przestygną. Bezpośrednio przed podaniem, polewamy je sosem i posypujemy sezamem.



       

Warzywa psiankowate 2018

1 komentarz:

  1. Nie jadłam jeszcze bakłażana na parze. Ciekawa jestem jego smaku. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...