sobota, 17 listopada 2018

smażone tofu z sosem sojowym

To danie to przeróbka mojego starego przepisu na kurczaka po chińsku. Gdy jeszcze jadłam mięso, było to jedno z moich ulubionych dań. Na szczęście smakuje w miarę dobrze również z tofu.







SMAŻONE TOFU Z SOSEM SOJOWYM
przepis na 1 dużą porcję

  • 100 g tofu, pokrojonego w kostkę
  • 1 średnia cebula, pokrojona w półksiężyce
  • pół czerwonej papryki, pokrojonej w grubą kostkę
  • 3 ząbki czosnku, cienko pokrojone
  • garść prażonych orzechów ziemnych (opcjonalnie)
sos:
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta chilli
glazura:
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 4 łyżkach wody

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju (w tym daniu lubię olej kokosowy). Wrzucamy cebulę i podsmażamy, aż będzie złocista. Przekładamy do miski, a na patelnię wrzucamy paprykę i czosnek i smażymy, aż czosnek będzie lekko zrumieniony. Przekładamy do miski, a na patelni podsmażamy tofu. Jeśli trzeba dodajemy oleju pomiędzy kolejnymi partiami podsmażanych składników. Do podsmażonego tofu dodajemy cebulę, paprykę, czosnek i ewentualnie orzeszki. Dolewamy sos i dokładnie mieszamy, tak aby wszystkie składniki były nim dokładnie oblepione. Na koniec wlewamy mąkę rozpuszczoną w wodzie i energicznie mieszamy. Danie podajemy z ryżem.

2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...